Varför ska man röntga sin eurasier!

Varför ska man röntga sin eurasier!

Ja, varför är röntgen så viktig! Det finns många anledningar till att man ska röntga sin hund och undersöka den för patellaluxation.

Som uppfödare så har vi ju alla ett ansvar att göra ett så bra jobb som möjligt, alla valpköpare
vill ju ha en frisk hund och förutsätter att vi ska göra ett bra jobb.
Men om inte våra valpköpare bidrar med undersökningar så blir det allt svårare för oss uppfödare
att göra ett bra jobb. Kanske vill du i framtiden ha en eurasier till och givetvis då en som är frisk och kry, men har ni själva bidragit med hälsoresultat?

Det är ju inte enbart hunden som ska gå i avel som är viktig, även syskon till blivande avelsdjur är jätteviktiga för att utvärdera kullar och enskilda individer. Visst det kostar några kronor men är väl investerade pengar för eurasierns framtid, för det handlar faktiskt om rasens framtid och för det behöver
vi alla dra ett strå till stacken, både uppfödare och vanliga hundägare.

Du som har en eurasier som har passerat 18 månader och inte är röntgad, ta dig iväg och röntga din hund och gör vår underbara ras en tjänst. Vi behöver verkligen få fler hundar i rasen undersökta.

Men avel är inte den enda anledningen till att du ska röntga din hund. För att ge din egen hund de bästa förutsättningarna för att få ett bra liv tillsammans med dig, så är det väl också bra att själv veta hur din hund ser ut i sina leder. Om du kanske vill ha din hund med på cykelturen, fjällvandringen, joggingrundan, skidturen m.m. så är det viktigt att du vet vilka förutsättningar din hund har.
Att inte göra det är väl lite som att stoppa huvudet i sanden.

Givetvis mår alla hundar bra av motion, oavsett resultat på en röntgen, men med ett resultat har du i alla fall bästa förutsättningen att kunna ge det din hund bäst behöver och klarar av att utföra.

Så om du älskar eurasier och vill göra en insats för eurasierns framtid, se till att få din hund röntgad både för din hund, dig själv, oss som uppfödare och rasens skull.

Vad är det då som ska undersökas, jo höftleder (HD), armbågsleder (ED) som man undersöker med röntgen. Patellaluxation undersöker veterinären med sina fingrar, dock måste den undersökande veterinären ha en särskild utbildning, så det är inte alla veterinärer som får göra patellaundersökningen.

/Marita Carlstedt